Aardgas in de klas home
NAM home

Aardgas: miljoenen jaren oud

Geologische doorsnede

Aardgas ontstaat vanzelf. Maar het duurt wél miljoenen jaren. Hier lees je hoe dat werkt:

  • 310 miljoen jaar geleden was Nederland een moerassig oerwoud. Dat was lang voordat er mensen op aarde waren, en zelfs voordat er dinosaurussen leefden. Er waren toen alleen nog maar insecten en planten. Als die doodgingen, vielen ze in het moeraswater en zakten ze naar de bodem. Op de bodem van de moerassen ontstond zo een laag rottende plantenresten.
  • 280 miljoen jaar geleden werd het warm en droog in Nederland. Het moerassige oerwoud veranderde in een zandwoestijn. Op de laag plantenresten kwam een enorme laag zand te liggen.
  • 260 miljoen jaar geleden overstroomde Nederland met zeewater. Toen het zoute water verdween, bleven er dikke lagen zout achter. Bovenop de zandlaag.
  • Bovenop de zoutlagen kwamen daarna allerlei aardlagen te liggen. De laag met plantenresten lag helemaal onderop, soms wel vier kilometer diep. Die laag werd dus steeds meer aangedrukt door het gewicht van alle grond erboven. Daardoor veranderden de plantenresten langzaam in steenkool. De lagen zand veranderden in zandsteen.
  • Door het gewicht van al die aardlagen, steeg de druk. De steenkoollaag werd heet en vormde aardgas. Dat gas steeg vervolgens op, de steenkoollaag uit. Het kwam vast te zitten tussen de korreltjes van de zandsteenlaag erboven. Daar kon het niet weg, vanwege de harde ondoordringbare zoutlaag die op de zandsteenlaag ligt. Die zoutlaag werkt dus als een soort deksel.Terug naar boven


Soms denken mensen dat aardgas in een bel onder de grond zit. Dat is niet zo. Aardgas zit in een harde aardlaag, soms wel vier kilometer onder de grond. Die harde aardlaag bestaat uit zandsteen. Zandsteen is gemaakt van allemaal kleine zandkorreltjes. En tussen die korreltjes zit steeds een heel klein beetje ruimte. In die ruimte zit het aardgas. Het zandsteen heeft het aardgas dus opgenomen. Je noemt die zandsteenlaag ook wel een aardgasveld.